Κωνσταντινίδου Κυριακή

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη . Αποφοίτησε από τη Σχολή Γεωπονίας Θεσσαλονίκης στον τομέα Φυτικής Παραγωγής (Φυτά μεγάλων καλλιεργειών, Οπωροκηπευτικών , Αμπέλου και Φυτοπροστασίας) το 1985. Παράλληλα έκανε  πρακτική  με τρίμηνες συμβάσεις στην Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης σε εκτίμηση Σιταριού, βιομηχανικής τομάτας (ΒΙ.ΤΟ.Μ), καθώς και σε συνεταιρισμό βαμβακοπαραγωγών .

Διετέλεσε στον αγροτικό τομέα επί 26 χρόνια με ιδιωτικό κατάστημα γεωργικών εφοδίων (1987-1999 στον Ασπρόπυργο Αττικής )και από το1999 που ζει μόνιμα στη Σύρο, συνέχισε στα Τάλαντα Σύρου. από το  2000-2014.

Εξειδίκευση στις θερμοκηπιακές  καλλιέργειες (σχεδιασμός-οργάνωση-επίβλεψη-προγραμματισμός- σχέδιο εναλλαγής καλλιεργειών με γνώμονα την αειφορία του περιβάλλοντος.

  • Επιβλέπων Γεωπόνος από το 2002-2008 στην ομάδα παραγωγών » ΑΓΡΟΣ ΣΥΡΟΥ¨’ ως υπεύθυνη σχεδιασμού –εγκατάστασης ,οργάνωσης και εφαρμογής του  Σ.Ο.Δ. επιθεωρούμενη από τον Οργανισμό ΤUV HELLAS.
  • Δόκιμος επιθεωρητής, εξωτερικός συνεργάτης του Οργανισμού (ΒΙΟ-ΕΛΛΑΣ) στην εφαρμογή των Κανονισμών Βιολογικής Γεωργίας σε αξιολογήσεις των βιολογικών καλλιεργειών.
  • Οργάνωσε εκπαιδεύσεις και ομιλίες με θέματα που αφορούν τον Κώδικα  Ορθής Γεωργικής Πρακτικής στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καλλιεργητικές  τεχνικές  και Σχεδιασμό-Διαχείριση καλλιεργειών σε καιρό κρίσης – permaculture.
  • Πιστοποιημένες γνώσεις σε συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών  (πρότυπα AGRO 2.1 και  ΑGRO 2.2 –EUREP.GAP) . καθώς και Βιολογικής Γεωργίας

Από το 2014  έως σήμερα  είναι Υπεύθυνη Γεωπόνος  στην οικογενειακή επιχείρηση “PROMITHION”  βιολογική καλλιέργεια  Κρίταμου.

Μετά από 20 χρόνια που ζει μόνιμα στη Σύρο , κύριο μέλημά της είναι  η υπηρεσία και η προσφορά στον  πρωτογενή τομέα τον οποίο υπηρετεί, και γνωρίζει την   σύσταση των εδαφών της καθώς και τον σχεδιασμό που χρειάζεται ώστε οι ποικίλες μικρές καλλιέργειες(ελιές, αμπέλια , κηπευτικά, θερμοκήπια, κ.α.) που υπάρχουν σ αυτήν, να αποδίδουν εκτός από  το μέγιστο στο οικογενειακό εισόδημα των πολιτών, να  λειτουργεί με φιλικές προς το περιβάλλον εφαρμογές ,διότι  «Τη γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας αλλά την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».

Η Σύρος είναι ένας  τόπος  όπου μπορούν να συνυπάρχουν και να συνεργούν παράλληλα :

  • Ο πρωτογενής τομέας (καλλιέργεια- παραγωγή μικρών ποικίλων και καινοτόμων ποιοτικών- παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ)
  • O Δευτερογενής τομέας (μεταποίηση αγροτικών προϊόντων)
  • Ο Τουρισμός

Ανάγοντας τα στον Τριτογενή τομέα « Αγρό-τουρισμό» η «Εναλλακτικό Τουρισμό» με όφελος την επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν.

Κωνσταντινίδου Κυριακή